Lastik Havaları
Her gün işe çıkmadan önce traktör tekerleklerindeki lastiklerin havası kontrol edilmelidir. Lastikler gözle dıştan kontrol edilerek anormal durumlar olup olmadığı tespit edilmelidir. Lastiğin her iki yanında orta kısma nazaran daha fazla aşınma varsa lastikler düşük basınçta çalışmıştır, traktör bakım kullanma kılavuzunda belirtilen hava basıncı lastiğe basılmalıdır. Eğer lastiğin ortasında fazla aşınma varsa lastikler yüksek basınçta çalışmıştır, bunun içinde hava basıncının azaltılması gerekmektedir. Lastik havalarının traktör bakım Kullanma Kılavuzunda belirtilen değerde olmasına özen gösterilmelidir.
Akaryakıt İkmali
Traktörde kullanılan yakıt mümkün ise dinlendirilmiş olmalı ve yakıt akşam üzeri iş dönüşü, günlük iş bitimi sonrası traktör deposuna doldurulmalıdır. Bunun sebebi, gece sıcaklığının düşmesi ile boş depodaki havanın su hâline dönüşüp yakıta karışmasını engellemektir. Sulu yakıt, motorun çalışmasını güçleştirdiği gibi zamanla depoyu paslandırır, pompa ve enjektörlere kadar uzanan bazı arızalara neden olur.
Motor Yağ Seviyesi
Bu kontrol çok dikkatli yapılmalıdır. Her gün motoru çalıştırmadan önce, düz bir yerde yağ çubuğunu çekerek yağ seviyesinin kontrolü yapılmalıdır. Motor yağ seviyesi daima maksimum ve minimum işaret çizgileri arasında olmalı ve çoğunlukla da maksimum işaret çizgisine yakın konumda olmalıdır. Motor sıcak ise yağın durulması için yağ çubuğunu çekmeden önce 15 dakika beklenmelidir.
Radyatör
Su soğutmalı motorlarda, motor çalıştırılmadan önce radyatör kapağı açılarak su seviyesinin kontrolü yapılır, eksikse kireçsiz temiz su ile tamamlanır. Konulacak su miktarı üst kısımda petekleri örtecek kadar olmalıdır. Valtra modellerimizde olduğu gibi kapalı devre radyatörlerde su kabı seviyesi kontrol edilmelidir. Radyatör petekleri üzerinde bulunan yeşil ot parçaları, sap, saman parçacıkları ve buna benzer diğer yabancı maddeler kesinlikle temizlenmelidir. Radyatörün arka yüzünden ön yüzüne doğru her peteğe basınçlı hava tutarak temizlik yapılmalıdır. Bükülmüş radyatör kanatçıkları düzeltilmelidir.
Elektrik Donanımı
Fren ve sinyalizasyon lambaları da dahil olmak üzere bütün aydınlatma sisteminin tek tek çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Her gün işe çıkmadan önce mutlaka akü kontrol edilmelidir. Akü gözlerine bakılarak suyu eksik olan gözler saf su ile tamamlanmalıdır. Konulacak saf su miktarı, akü içindeki peteklerin 1 cm kadar üstünde olmalıdır. Ayrıca akü kapakları üzerindeki delikler tıkanmış ise iğne ve benzeri metal ile açılmalıdır. Akü üzerindeki akü şarj göstergesi kontrol edilmelidir. Göstergede üç farklı renk ortaya çıkabilmektedir. Gösterge yeşil renkli ise akünün şarj durumu iyi demektir. Gösterge siyah renkli ise akünün şarj edilmeye ihtiyacı var demektir. Gösterge beyaz ise akünün elektrolit seviyesi yetersiz demektir. Saf su ile seviye tamamlanmalıdır.
Tedbirler
Traktörünüz ile harekete başlarken frenlere kısa bir süre dokunularak düzenli bir frenleme etkisinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca tekerleklerin somunlarının sıkı olup olmadığı da işe başlamadan önce kontrol edilmelidir.
Faydalı Bilgiler
Güvenliğiniz Güvenliğimizdir
Cumhuriyet Mahallesi Uğraş Sokak No:14/4 Servet Makarac Ticaret Merkezi SÖKE/AYDIN